Tvorba červených vín | Valtice
Hlavní témata:
Metody vinifikace červených vín
- Základní požadavky na parametry hroznů (cukernatost, pH, titr. kyseliny, asimilovatelný dusík, fenolická zralost a
zdravotní stav)
- Kvašení v otevřených kádích
- Kvašení v uzavřených vinifikátorech
- Karbonická macerace
- Termovinifikace
Cesta k velkým červeným vínům
- Zpracování hroznů, možnosti použití třapin a stupeň pomletí hroznů
- Vliv předfermentační macerace na vlastnosti vína
- Alkoholová fermentace: teplota, kyslík, mikroflóra.
- Vliv postfermentační macerace na vlastnosti vína
- Lisování, odkalení a stáčení do sudů.
- Malolaktická fermentace, její význam a faktory ovlivňující její průběh.
- Výběr a použití dřevěných sudů, práce s kvasničnými kaly a minimalizace síření.
- Stabilizace, finalizace a lahvová zralost.
Významná červená vína v Evropě
- Ikonická červená vína Evropy (Burgundsko, Bordeaux, Vallé du Rhone, Toskánsko, Piemonte, Rioja), jejich
základní charakteristika a typické rysy technologie jejich přípravy.
- Respektovaná červená vína vznikající v regionech s přírodními podmínkami srovnatelnými s ČR (Burgundsko,
Burgenland, Sopron).
Perspektivy pro červená vína z ČR
- Změny ve vyzrálosti hroznů, pravidelná fenolická zralost i optimální složení. Využití tohoto potenciálu.
- Volba vhodného stylu červeného vína pro naše podmínky a výběr odrůd s důrazem na regionalitu.
Termín:
06.02.2025, 13.00–17.00 hod.
Místo:
učebna VAV - nám. Svobody 13, 691 42 Valtice
Přednáší:
Ing. Josef Licek, Ph.D.
- absolvent oboru vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, kde je v současnosti studentem postgraduálního studia.
- na ústavu vinařství a vinohradnictví se také podílí na výzkumných projektech v oblasti technologie vína
- člen Unie enologů
- vedle akademické činnosti se vínům věnuje i ve svém butikovém vinařství
- technolog v gravitačním vinařství
- zahraniční praxe v Jihoafrické republice