Klasifikace – šumivá a perlivá vína

Šumivá vína

Rozdělení vybraných produktů z révy vinné dle definic uvedených v příloze VII části II nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013

Šumivé víno

(bod 4 výše uvedené přílohy)

  • získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
  • při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
  • kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 8,5 % obj.

Jakostní šumivé víno

(bod 5 výše uvedené přílohy)

  • získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
  • při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3,5 baru způsobený rozpuštěným CO2;
  • kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.

Jakostní aromatické šumivé víno

(bod 6 výše uvedené přílohy)

  • jakostní šumivé víno, které:
    • v uzavřené nádobě (při teplotě 20°C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
    • pro kupáž se použije pouze hroznový mošt nebo částečně zkvašený hroznový mošt, který je získán ze zvláštních moštových odrůd (Dodatek k příloze II nařízení Komise (EU) 2019/934);
    • vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 6 % obj.;
    • vykazuje celkový obsah alkoholu nejméně 10 % obj.

Šumivé víno dosycené CO2

(bod 7 výše uvedené přílohy)

  • získává se z vína bez chráněného označení původu i chráněného zeměpisného označení;
  • při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2, který do něj byl zcela či částečně dodán;
  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2.

(zdroj: SZPI)

Perlivá vína

k dopracování

Generální partner

partner logo

Hlavní partneři

partner logo partner logo
partner logo
slide 7 to 12 of 32