Klasifikace – šumivá a perlivá vína
Šumivá vína
Rozdělení vybraných produktů z révy vinné dle definic uvedených v příloze VII části II nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013
Šumivé víno
(bod 4 výše uvedené přílohy)
- získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
- kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 8,5 % obj.
Jakostní šumivé víno
(bod 5 výše uvedené přílohy)
- získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3,5 baru způsobený rozpuštěným CO2;
- kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.
Jakostní aromatické šumivé víno
(bod 6 výše uvedené přílohy)
- jakostní šumivé víno, které:
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20°C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
- pro kupáž se použije pouze hroznový mošt nebo částečně zkvašený hroznový mošt, který je získán ze zvláštních moštových odrůd (Dodatek k příloze II nařízení Komise (EU) 2019/934);
- vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 6 % obj.;
- vykazuje celkový obsah alkoholu nejméně 10 % obj.
Šumivé víno dosycené CO2
(bod 7 výše uvedené přílohy)
- získává se z vína bez chráněného označení původu i chráněného zeměpisného označení;
- při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2, který do něj byl zcela či částečně dodán;
- v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2.
(zdroj: SZPI)
Perlivá vína
k dopracování