Označování dle zbytkového cukru
Tichá vína
Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru
Suchá
Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, jenž smí dosahovat:
- max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
- max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
Polosuchá
Jako polosuché víno lze označit víno, které obsahuje:
- max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo
- max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.
Polosladká
Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
Sladká
Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.
Šumivá a perlivá vína
Rozdělení šumivých a perlivých vín dle zbytkového cukru
brut nature / přírodně tvrdé
— méně než 3 g cukru/litr (cukr nebyl po druhotném kvašení dodán)
extra brut / zvláště tvrdé
— obsah cukru mezi 0 až 6 g/litr
brut / tvrdé
— obsah cukru nižší než 12 g/litr
extra dry / extra sec / zvláště suché / extra suché
— obsah cukru mezi 12 až 17 g/litr
sec / dry / suché
— obsah cukru mezi 17 až 32 g cukru/litr
demi-sec / medium-sec / polosuché
— obsah cukru mezi 32 až 50 g/litr
doux / sweet / sladké
— obsah cukru je vyšší než 50 g cukru/litr