Vlado Mrva a burgundské odrůdy aneb jak se dělá šampion? | Valtice
Přednáška a degustace pod vedením empatického a zábavného Vlada Mrvy, spoluzakladatele a enologa vinařství Mrva & Stanko. Vlado se s námi podělí o své dlouholeté enologické zkušenosti a zprostředkuje nám své myšlenky o přístupu k pinotovým odrůdám. Probereme výrobní proces a jeho stěžejní rozhodovací místa a také ochutnáme vína v několika stadiích výrobního procesu. Hodně budeme mluvit o různých technologiích a ideálních metodách krášlení vína a o neméně důležitém umění kupáže, díky kterému můžeme dosáhnout těch nejlepších výsledků pro skvělé víno. Přednáška bude velmi praktická a je určená především pro vinaře.
Přednáška bude plná nejen dobré nálady a skvělých myšlenek, ale i slovenských vín a praktických rad. Nezapomene ani na porovnání s našimi víny z těchto legendárních odrůd. Vína si každý z účastníků nejprve ohodnotí sám a poté je společně zhodnotíme s Vladem, s důrazem na technologii výroby a cenové zařazení na trhu.
Cílem bude jako vždy posoudit naše vína v kontextu zahraničních vín – cenově, senzoricky i filozoficky, a zjistit, jaký je jejich potenciál nejen pro export, ale především jak jsou konkurenceschopné vůči dovozovým vínům stejné kvality z podobných regionů z pohledu ceny i senzoriky. Nedůležitější ale tentokrát bude předání praktických zkušeností z výroby.
Program:
- Pohled na stylistiku burgundských odrůd
- Degustace vín dle různých stadií výroby
- Použití různých fermentačních i zrajících nádob na různé typy burgundských vín
- Degustace 18 vzorků slovenských i tuzemských vín z pinotových odrůd
Cílová skupina: vinaři a odborná vinařská veřejnost
Masterclass se uskuteční pouze při naplnění kapacity alespoň 30 osob.
Projekt se koná s podporou Vinařského fondu, BS Vinařské potřeby a za přispění Národního vinařského centra.