Kalendář, v němž voní víno
Hrozen každé odrůdy révy je jiný. Jak je od sebe rozpoznat, pomáhá už několik let po sobě kalendář, který vydává Národní vinařské centrum ve Valticích.
Zdejší výtvarník Jiří Grbavčic za posledních pět let do kalendářů realisticky ztvárnil snad už všechny odrůdy, které na jižní Moravě rostou. Od těch nejběžnějších až po novošlechtěné a méně známé. "Génius," říká se smíchem o autorovi kreseb ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. Podle něj dokáže výtvarník zachytit jednotlivé odrůdy vín naprosto realisticky a přesně. "Spolupracujeme s ním i na mnoha dalších věcech. Vytváří pro nás puzzly, omalovánky a další propagační předměty s vinařskou tematikou," říká. Kalendářem pro rok 2021 se tak trochu vrací na začátek celého cyklu. Znovu v něm totiž lidé najdou ty nejběžnější tuzemské odrůdy jako v úplně prvním ročníku: Rulandské modré, Frankovka, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Sauvignon, Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Zweigeltrebe, Chardonnay, Rulandské šedé, Svatovavřinecké a Veltlínské zelené. "Tentokrát jsme však kresby doplnili i o vůně typické pro tyto odrůdy," vysvětluje Krška. Pod každým hroznem tak lidé najdou ještě obrázek skleničky naplněné ovocem či kořením, které ve vůni té které odrůdy mohou nalézt. Nechybí ani slovní popis vína a doporučení, k jakému pokrmu se víno dané odrůdy nejlépe hodí. Styl Jiřího Grbavčice je nezaměnitelný. Znají ho třeba čtenáři knih od Karla Maye a Ernesta Thompsona Setona, kterých svými kresbami doprovodil hned šestero. Pracoval i na publikaci s kreslenými portréty filmových herců Hvězdy českého filmu. Tam velmi přesvědčivě vypodobnil tváře Bolka Polívky, Mariána Labudy, Nadi Konvalinkové a další šedesátky herců. Jeho filmově detailní kresba totiž ožívala po tři roky v komiksovém časopisu Kometa. Zařadil se i mezi kreslíře napojené na Foglarovo dílo. Součástí jeho tvorby je i zachycení historických památek Valtic. Zdroj: Speciál DNES Datum vydání: 18.12.2020Novinky e-mailem
Nepromeškejte naše novinky a slevové akce! Přihlašte se k odběru novinek e-mailem.