Gastroworskhopy s velikány české gastronomie
Připravujeme pro vás další formát vinařsko-gastronomických workshopů, více o nich si můžete poslechnout i v podcastu.
Národní sommelierka Klára Kollárová připravila (nejen pro své posluchače) úvodní epizodu k nové sérii „gastro speciálů“ s předními českými šéfkuchaři. V novém dílu podcastu Červený nebo bílý? s hostem Pavlem Buchwaldkem představí unikátní gastroworkshopy, které odstartují již v lednu 2025. Ty se budou zaměřovat na párování vína a jídla ve zcela novém formátu, kdy se účastníci budou moci ponořit opravdu hluboko do krás snoubení českých vín se špičkovou gastronomií.
Klára & b.wine - spoluautoři myšlenky
Kuchař a obchodník s vínem Pavel Buchwaldek vylíčí svou bohatou minulost na poli gastronomie a podělí se o příběh, jak se z kuchaře nečekaně stane dodavatel vína v čele vlastní firmy. Spolu s Klárou pak posluchačům postupně odhalí jednotlivé šéfkuchaře, kteří se v podcastu objeví během následujících dílů. Nová série s hvězdnými jmény aktuální české kuchyně se váže ke zbrusu novým gastroworkshopům, během kterých se ve spolupráci s kuchaři národní sommelierka podělí o zásadní principy párování vína a jídla a předá účastníkům spoustu tipů a triků, jak tuto náročnou disciplínu zvládnout.
O co půjde?
V aktuální epizodě podcastu spolu Klára a Pavel odkryjí, na co se účastníci budou moci těšit během samotných workshopů. Projekt cílí přímo mezi vinaře v jednotlivých vinařských podoblastech. Místo konání akce bude vždy u renomovaného vinaře nebo v podniku zaměřeném na lokální vína. Každý workshop bude zaměřen na jednu důležitou odrůdu pro konkrétní region a její využití v gastronomii. Na začátku každého setkání proběhne zahřívací degustace nultého vzorku vybrané odrůdy s amuse-bouche a s krátkým úvodem ze strany národní sommelierky i hostujících kuchařů. Následovat pak budou vždy tři vína z dané podoblasti, které se budou párovat s různými lokálními ingrediencemi. To celé si zopakujeme čtyřikrát na různých chuťových typech dané odrůdy. Cílem této části je přiblížit práci sommeliera v gastronomii a také poukázat na odlišnosti jednotlivých terroir a přístupu ke zpracování vinařem. Tyto zkušenosti jsou zásadní při přípravě vlastních akcí a degustací a pro rozvoj schopnosti komunikovat s vedoucími restaurací a dalších gastro podniků.
Gastroworkshopy zahájí již 20. ledna setkání ve Velkopavlovické podoblasti, kde bude tématem Frankovka a jako host bude vařit kuchař David Kalina, šéfkuchař restaurací U Tellerů, Mincovna, Tiskárna a Tiskárna Národní. Do Slovácké podoblasti dorazí 3. února jako host Michal Göth, šéfkuchař hotelu Miura, a tématem bude opět modrá odrůda – Rulandské modré. Následovat bude 24. února podoblast Mikulovská s odrůdou Ryzlink vlašský a vařit přijede majitel a šéfkuchař restaurací Vallmo a Vratislavský dům Martin Makovička. Na závěr bude 24. března ve Znojemské podoblasti tématem Ryzlink rýnský a účastníci se mohou těšit na Vojtu Gaiera, šéfkuchaře restaurace Štipec.
Všichni kuchaři se vám postupně představí v následujících dílech podcastu Červený nebo bílý? - najdete jej na všech oblíbených podcastových platformách.
Přihlašovat a více informací najdete na webu.
Novinky e-mailem
Nepromeškejte naše novinky a slevové akce! Přihlašte se k odběru novinek e-mailem.