Masterclass na téma VERMUT s národní sommelierkou, Ondrou Kopičkou a Honzou Stávkem

Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)

Termín 29. 7. 2025, 16:00-19:00 hod. s možností diskuze po ukončení (prezence 15:45–16:00 hod.)
Lektor Klára Kollárová, národní sommelier, Ondřej Kopička, spolumajitel řemeslného (nejen) lihovaru Landcraf, Jan Stávek, výrobce vermutu Sedmero
Místo Vinařství J. Stávek, Němčičky
Popis Seminář povede Národní sommelierka ČR, pod hlavičkou Národního vinařského centra. Základem masterclass je degustace vhodně zvolených vín na toto specifické téma, které odprezentuje variabilitu vybraného tématu. Součástí bude i kvalifikovaný výklad na téma výroby tohoto specifického produktu za účasti Jana Stávka ale především Ondřeje Kopičky, který je tvůrcem premiových vermutů v ČR.
Důležitým bodem masterclass bude důraz na lokálnost a jedinečnost produktů, která je navázaná na danou lokalitu/vinici a její specifický terroir. Ten totiž ovlivňuje i výskyt bylin, které by měly tvořit bázi nápoje spolu s kvalitními hrozny samozřejmě. Ochutnáme typické produkty ze zahraničí v porovnání s těmi lokálními a poukážeme na možné výrobní styly a jejich specifika.

Jedná se unikátní projekt, který vinařům pomáhá rozšířit obzor v produkci alternativ ke klasickému vínu, a tedy posílit svojí konkurenceschopnost v možnosti zasáhnout i jiné podniky, primárně premiové bary, kde se s vermuty posledních několik let pracuje intenzivně. Dalším přínosem je degustační zkušenost účastníků v přístupu k hodnocení vína. Hlavní přínos je pak v podpoře dlouhodobé snahy o působení na tuzemské degustátory, vinaře a vinařské subjekty a zvyšování jejich degustačních schopností, konkurenceschopnosti a podpora koncepčního a otevřeného přístupu k vinařství ve vztahu k okolním regionům.
Naším cílem bude ochutnat vybrané vermuty a zvážit je v kontextu produkce běžného vinaře.

LANDCRAFT

Landcraft je řemeslnný lihovar, který se soustřeďuje na pěstování vlastních bylin a sběr toho, co příroda nabízí. Hlavním cílem Ondry a Petra je dostat do láhve krajinu, což je pojetí, které se blíží filozofii terroiru tak, jak ho chápou vinaři. Většina vermutů tu vzniká díky spolupráci s vinaři a vinařkami. Místo cukru se tu sladí medem, místo potravinářského lihu se tu používá ušlechtilý vinný destilát. Všechny vermuty leží delší dobu v dubových sudech.

Z dílny Landcraftu ochutnáme:
JEPTIŠKY (vermut z klášterní vinice a klášterních bylin)
BERGAMUT (vermut hořčený pelyňky a bergamotem)
KARLA (terroirový vermut z vinice Veselý)
DRUID (vermut z bylin, které uctívali Keltové)
BITTER ORANGE (stejný postup jako vermut, ale místo vína je použitá pomerančová šťáva)
OŘECHY A VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ (jiný způsob likérového hořčení)

Program:
- Teorie výroby a její historie
- Důležitost bylin a jejich terroir
- Degustace inspirativních vermutů od nás i ze zahraničí
- Dohromady 15 vzorků vín

Cílová skupina: vinaři, degustátoři a odborná vinařská veřejnost

Projekt se koná s podporou Vinařského fondu a za přispění Národního vinařského centra. Masterclass se uskuteční pouze při naplnění kapacity alespoň 30 osob.
Cena základní vč. DPH 1550 Kč
Kapacita 35
Počet volných míst 35


Generální partner

partner logo

Hlavní partneři

partner logo partner logo
partner logo
slide 7 to 12 of 32