Masterclass na téma VERMUT s národní sommelierkou, Ondrou Kopičkou a Honzou Stávkem
Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)
Termín | 29. 7. 2025, 16:00-19:00 hod. s možností diskuze po ukončení (prezence 15:45–16:00 hod.) |
Lektor | Klára Kollárová, národní sommelier, Ondřej Kopička, spolumajitel řemeslného (nejen) lihovaru Landcraf, Jan Stávek, výrobce vermutu Sedmero |
Místo | Vinařství J. Stávek, Němčičky |
Popis | Seminář povede Národní sommelierka ČR, pod hlavičkou Národního vinařského centra. Základem masterclass je degustace vhodně zvolených vín na toto specifické téma, které odprezentuje variabilitu vybraného tématu. Součástí bude i kvalifikovaný výklad na téma výroby tohoto
specifického produktu za účasti Jana Stávka ale především Ondřeje Kopičky, který je tvůrcem premiových vermutů v ČR.
Důležitým bodem masterclass bude důraz na lokálnost a jedinečnost produktů, která je navázaná na danou lokalitu/vinici a její specifický terroir. Ten totiž ovlivňuje i výskyt bylin, které by měly tvořit bázi nápoje spolu s kvalitními hrozny samozřejmě. Ochutnáme typické produkty ze zahraničí v porovnání s těmi lokálními a poukážeme na možné výrobní styly a jejich specifika. Jedná se unikátní projekt, který vinařům pomáhá rozšířit obzor v produkci alternativ ke klasickému vínu, a tedy posílit svojí konkurenceschopnost v možnosti zasáhnout i jiné podniky, primárně premiové bary, kde se s vermuty posledních několik let pracuje intenzivně. Dalším přínosem je degustační zkušenost účastníků v přístupu k hodnocení vína. Hlavní přínos je pak v podpoře dlouhodobé snahy o působení na tuzemské degustátory, vinaře a vinařské subjekty a zvyšování jejich degustačních schopností, konkurenceschopnosti a podpora koncepčního a otevřeného přístupu k vinařství ve vztahu k okolním regionům. Naším cílem bude ochutnat vybrané vermuty a zvážit je v kontextu produkce běžného vinaře. LANDCRAFT Landcraft je řemeslnný lihovar, který se soustřeďuje na pěstování vlastních bylin a sběr toho, co příroda nabízí. Hlavním cílem Ondry a Petra je dostat do láhve krajinu, což je pojetí, které se blíží filozofii terroiru tak, jak ho chápou vinaři. Většina vermutů tu vzniká díky spolupráci s vinaři a vinařkami. Místo cukru se tu sladí medem, místo potravinářského lihu se tu používá ušlechtilý vinný destilát. Všechny vermuty leží delší dobu v dubových sudech. Z dílny Landcraftu ochutnáme: JEPTIŠKY (vermut z klášterní vinice a klášterních bylin) BERGAMUT (vermut hořčený pelyňky a bergamotem) KARLA (terroirový vermut z vinice Veselý) DRUID (vermut z bylin, které uctívali Keltové) BITTER ORANGE (stejný postup jako vermut, ale místo vína je použitá pomerančová šťáva) OŘECHY A VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ (jiný způsob likérového hořčení) Program: - Teorie výroby a její historie - Důležitost bylin a jejich terroir - Degustace inspirativních vermutů od nás i ze zahraničí - Dohromady 15 vzorků vín Cílová skupina: vinaři, degustátoři a odborná vinařská veřejnost Projekt se koná s podporou Vinařského fondu a za přispění Národního vinařského centra. Masterclass se uskuteční pouze při naplnění kapacity alespoň 30 osob. |
Cena základní vč. DPH | 1550 Kč |
Kapacita | 35 |
Počet volných míst | 35 |