Do otevření expozice Salonu vín 2025 zbývá
.

Gastroworkshop: Martin Makovička & Ryzlink vlašský

Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)

Termín 24. 2. 2025, 17:30-20:30 hod. s možností diskuse po ukončení (prezence 17:15–17:30 hod.)
Lektor Mgr. Klára Kollárová – národní sommelierka Národního vinařského centra, držitelka titulu The Weinakademiker, WSET Diploma in Wine and Spirits a Fine and Rare Wine Specialist, absolventka Kurzu Sommelier Vinařské akademie Valtice a členka Asociace sommelierů ČR
Martin Makovička – majitel nebo spolumajitel a šéfkuchař restaurací Vallmo a Vratislavský dům, gastrokonzultant a tvůrce unikátních konceptů
Pavel Buchwaldek – spolutvůrce myšlenky, kuchař a majitel společnosti b.wine, věnuje se systematicky kultivaci gastroprovozů a prosazuje komplexní přístup k používání vína napříč gastro segmentem
Místo KOREK vinný bar & restaurace, Pavlovská 93/1, Mikulov (mapa)
Popis PRIMÁRNĚ PRO VINAŘE MIKULOVSKÉ PODOBLASTI, MAJITELE, (ŠÉF)KUCHAŘE, SOMMELIERY i další zaměstnance GASTROPROVOZŮ, ALE I pro nadšence a MILOVNÍKY DOBRÉHO VÍNA A JÍDLA

Unikátní "mikulovský" workshop s národní sommelierkou Klárou Kollárovou a jejími dvěma kuchařskými hosty Pavlem Buchwaldkem a Martinem Makovičkou na téma párování lokálních surovin a Ryzlinku vlašského

Interaktivní pracovní formát setkávání zaměřený tentokrát na párování vína a lokálních surovin. Speciální menu vytvořené exkluzivními kuchaři pouze na jednu typickou odrůdu daného regionu. Pojetí akce je komorní (20 účastníků), aby se zajistila otevřená diskuse vinařů, pracovníků gastrosegmentu a legendárních kuchařů, kteří chtějí pracovat na zlepšení kvality naší gastronomie.

NVC již druhým rokem pracuje na intenzivnějším zapojení lokálních vín do naší gastronomie. Společně s b.wine a předními šéfkuchaři tímto cyklem workshopů reagujeme na aktuální zjištění ve zprávě "Audit o stavu české gastronomie" o nedostatcích naší gastronomie. Průvodce Michelin označil opomíjení lokálních vín jako hlavní nedostatek české gastroscény, a tak jsme spojili přední české šéfkuchaře s národní sommelierkou a vytvořili unikátní projekt s fokusem na regionální odrůdy a lokální suroviny.

Workshop je zaměřený na sdílení myšlenek a kuchařských zkušeností z rukou těch nejlepších profesionálů české gastronomie. Každý z účinkujících nasdílí své zkušenosti o párování vína a představí své myšlenky na téma lokálnosti. Menu je přesně napárované k vybraným vínům a ukazuje široké možnosti párování jedné odrůdy. Každý chod je navíc možné upravit dle možností gastroprovozu nebo na míru jednotlivému vinařství díky přítomnosti šéfkuchaře. Ke každému ze čtyř chodů naservírujeme dvě vína z jedné odrůdy, která vybrala národní sommelierka nebo hostující vinař, a jedna sklenka bude vždy volná na víno zvolené vinařem.

Dunajovický spolkový vlašák 2023 & amuse bouche: Smažený koblížek a ryba gravlax, mochyně a gin od Urbánka z Brna

Pavlovský Vlašák:
Ilias, Ryzlink vlašský II 2023, Plenér, Ryzlink vlašský 2021
Kapří mlíčí máslová omáčka s uzenými jikrami

Perenský Ryzlink vlašský
Mikros, Ryzlink vlašský Goldhamer 2022
Volařík, Ryzlink vlašský Pravá Klentnická 2022
Stařená perlička, holandská z křepelčích vajec, šnečí játro, jus z majoránky

Dunajovský Ryzlink vlašský
Mlýnek, Ryzlink vlašský Liščí vrch 2023
No.44, Pašák 2022
telecí blanquette, uzený pstruh, sezónní zelenina, verjus

Jiný terroir a styl
Kolby, Ryzlink vlašský Sekt 2020
Kolby, Ryzlink vlašský Selection 2021
ryba dne (amur), křenová omáčka, topinambur

Sladká tečka
Uherek, Ryzlink vlašský 2021 výběr z cibéb
Profiterolka s makovým pudinkem, rakytník

Cíl: Prohloubit znalosti lokálního párování vína a jídla a také odkrýt a sdílet přemýšlení nad touto problematikou z hlav zajímavých osobností kuchařské scény. Výsledkem celého cyklu bude i malá kuchařka a cyklus podcastů "Červený nebo bílý – gastro speciál".

Program:
- Prezentace odrůdy a jejího charakteru z pohledu šéfkuchaře
- Párování vína a jídla z pohledu šéfkuchaře
- Práce s lokálními produkty z pohledu šéfkuchaře a tvorba menu
- Welcome drink & amuse bouche
- 4chodové degustační menu a 3 vína ke každému z chodů
- Degustace 15 vybraných vín z odrůdy Ryzlink vlašský
- Degustace a párování vín zúčastněných vinařů
- Po skončení možnost další diskuze

Cílová skupina: vinaři a pracovníci gastronomie z vinařské podoblasti Mikulovské, nadšenci do vaření i vínomilci

Projekt se koná s podporou Vinařského fondu a za přispění Národního vinařského centra a společnosti b.wine.
Cena základní vč. DPH 2250 Kč
Kapacita 20
Počet volných míst 18


Generální partner

partner logo

Hlavní partneři

partner logo partner logo
partner logo
partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Oficiální voda

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner

partner logo

Mediální partner