Úvod do degustace vína

Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)

Termín 28. 10. 2023, 8:30-16:30 hod. (prezence 8:00–8:30 hod.)
Lektor prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů ZF MENDELU v Lednici
Místo přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa)
Popis Svět vína je velmi krásný, ale také velmi obsáhlý a rozmanitý. Mít alespoň základní orientaci ve víně patří dnes k základnímu společenskému bontonu a mít znalosti v tomto oboru znamená určitou společenskou prestiž.

Toto školení je určeno milovníkům vína, kteří chtějí získat širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína. Umožní absolventům získat větší jistotu v náhledu na víno, kterou zúročí v restauracích a při společenských akcích, kde budou moci nejen vybrat správné víno, ale i poznat a odmítnout víno vadné. Školení je ale velmi přínosné i profesionály – číšníky a prodejce vína, kteří s tímto oborem začínají a potřebují získat základní znalosti o víně, jeho degustaci a hodnocení. Školení je maximálně zaměřeno na praktickou část poznávání vína. Je tedy vhodné, aby účastníci měli alespoň naprosté základy nastudovány z doporučené literatury. Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr odborných senzorických posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN EN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum.

Program:
Dopolední program (8:30–13:00)
Část teoretická
• Metodické přístupy senzorického hodnocení vín
• Aktuální požadavky na senzorickou jakost vín

Část praktická
• Seznámení se základními chutěmi
6 vzorků (základní chutě)
• Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chuti
8 modelových vzorků
• Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou
2 série čtyř vzorků vín
• Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou
3 série tří vzorků vín
• Zkouška schopnosti popisu pachů
15-20 vzorků modelových vůní a přípachů

Odpolední program (14:00-16:30)
• Individuální zatřiďování vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků.
15-20 vzorků vín, příklady odrůdových a vadných vín

Kurz je realizován s podporou Vinařského fondu.

Doporučená literatura:
• e-learningový kurz www.sommelier-junior.cz, Národní vinařské centrum
• Stávek J., Dvořák I.: Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno, 2020
Tato i další literatura k dispozici na e-shopu NVC.

Koupit kurz jako dárkový poukaz.
Cena základní vč. DPH 1090 Kč
Poznámka ke slevě Slevu 10 % mohou uplatnit držitelé "Certifikace vinařské turistiky", které uděluje Národní vinařské centrum.
Kapacita 30
Počet volných míst 3


Generální partner

partner logo

Hlavní partneři

partner logo partner logo
partner logo
slide 7 to 12 of 33