Blendování - cesta ke konzistentním vínům
Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)
Termín | 13. 12. 2023, 9:00-16:00 hod. (prezence 8:45–9:00 hod.) |
Lektor | Karel Novotný - enolog vinařství Štěpán Maňák (již od roku 2005). Mezi jeho úspěchy patří absolutní šampion soutěže Terravino Izrael a šampion AWC Vienna Rakousko a šampioni posledních tří ročníků GRAND PRIX VINEX. Prioritou vinařství jsou zejména červená vína v kombinaci dubového dřeva. Filozofií enologa Karla Novotného je vlastní progres spojený s moderní enologií, bádání v problematice termolabilních bílkovin, stanovování chemických rozborů vín pomocí laserových analyzátorů a jejich spekter, moderní trendy zejména ve výrobě růžových vín. Mgr. Klára Kollárová - národní sommelierka Národního vinařského centra, držitelka titulu Weinakademiker, WSET Diploma in Wine and Spirits a Fine and Rare Wine Specialist, absolventka Kurzu Sommelier Vinařské akademie Valtice a členka Asociace sommelierů ČR |
Místo | přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa) |
Popis | Pilotní běh školení určeného primárně vinařům, kteří si kladou za cíl nabízet zákazníkům vína jednotné kvality napříč jednotlivými ročníky. Udržet stálou a vyrovnanou kvalitu vín je totiž předpokladem pro navázání dlouhodobé spolupráce s odběrateli (zákazníky), což je poznatek nejen od tuzemských obchodníků s vínem, provozovatelů restaurací či sommelierů, ale i doporučení od zahraničních odborníků, lektorů masterclassů pořádaných v Národním vinařském centru (Frank Smulders MW, Willibald Balanjuk). Že je příprava cuvée úspěšnou filozofií, doloží výkladem o regionu Bordeaux národní sommelierka Klára Kollárová, a účastníci si to ověří degustací vybraných vín. Jak konkrétně přistupovat k výrobě cuvée, směsí nebo chcete-li blendů, vysvětlí enolog Karel Novotný. Na základě získaných poznatků se následně budou účastníci ve skupinách snažit vytvořit blendy dle zadání. Vyhodnocení nejlepších cuvée proběhne anonymním hodnocením na systému ELWIS.
Témata: - filosofie tvorby vín regionu Bordeaux a degustace reprezentativních vzorků - Klára Kollárová - parametry výběru vín pro blend - Karel Novotný - informace z výroby - Karel Novotný - aplikace myšlenek do praxe - Karel Novotný - tvorba cuvée dle zadání (ve skupinách) - zhodnocení vytvořených vín - Klára Kollárová a Karel Novotný - vyhodnocení a závěr - Klára Kollárová a Karel Novotný Cena zahrnuje: - přednášky - ochutnávku 3 bílých a 3 červených vín z Bordeaux - vína pro přípravu cuvée - drobné občerstvení |
Cena základní vč. DPH | 1990 Kč |
Kapacita | 35 |
Počet volných míst | 0 |
Všechna místa jsou již rezervována. Můžete poslat přihlášku, kterou bude systém registrovat, ale budete zařazeni mezi náhradníky. V případě, že se některé místo uvolní, vás budeme informovat. Další termíny jsou vyhlašovány postupně v závislosti na poptávce a organizačních možnostech. Sledujte, prosím, průběžně vyhlášené termíny, popř. se přihlaste k odběru novinek v sekci novinky e-mailem.