Úvod do degustace vína - EVIDENCE ZÁJEMCŮ
Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)
Termín | Termín/y viz výše (pokud jsou aktuálně vypsané), další ve 4. čtvrtletí 2024 nebo 1. pololetí 2025. |
Lektor | prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí ústavu posklizňové technologie ZF MENDELU v Lednici |
Místo | přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa) |
Popis | Svět vína je velmi krásný, ale také velmi obsáhlý a rozmanitý. Mít alespoň základní orientaci ve víně patří dnes k základnímu společenskému bontonu a mít znalosti v tomto oboru znamená určitou společenskou prestiž. Toto školení je určeno milovníkům vína, kteří chtějí získat širší obzor a orientaci v praktické degustaci vína. Umožní absolventům získat větší jistotu v náhledu na víno, kterou zúročí v restauracích a při společenských akcích, kde budou moci nejen vybrat správné víno, ale i poznat a odmítnout víno vadné. Školení je ale velmi přínosné i profesionály – číšníky a prodejce vína, kteří s tímto oborem začínají a potřebují získat základní znalosti o víně, jeho degustaci a hodnocení. Školení je maximálně zaměřeno na praktickou část poznávání vína. Je tedy vhodné, aby účastníci měli alespoň naprosté základy nastudovány z doporučené literatury. Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr odborných senzorických posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN EN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum. Program: Dopolední program (8:30–13:00) Část teoretická • Metodické přístupy senzorického hodnocení révových vín • Aktuální požadavky na senzorickou jakost révových vín Část praktická • Seznámení se základními chutěmi 6 vzorků (základní chutě) • Srovnávací zkouška schopnosti rozlišovat základní chuti 8 modelových vzorků • Test rozlišovací schopnosti intenzity chuti pořadovou zkouškou 2 série čtyř vzorků révových vín • Test rozlišovací schopnosti organoleptických vlastností trojúhelníkovou zkouškou 3 série tří vzorků révových vín • Zkouška schopnosti popisu pachů 15-20 vzorků modelových vůní a přípachů Odpolední program (14:00-16:30) • Individuální zatřiďování révových vín podle předložené deklarace, popis a srovnání jejich charakteristických vlastností a nedostatků. 15 vzorků révových vín, příklady odrůdových a vadných vín Doporučená literatura: • e-learningový kurz Sommelier junior, Národní vinařské centrum • Stávek J., Dvořák I.: Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno, 2020 Tato i další literatura k dispozici na e-shopu NVC. Jak často se koná: cca 6x ročně |
Cena základní vč. DPH | 1090 Kč |