Degustace vína - věda i umění - EVIDENCE ZÁJEMCŮ
Informace o školení a zadání počtu osob (krok 1/3)
Termín | Jiný termín než výše uvedený prozatím nebyl stanoven, další předběžně 1. čtvrtletí 2025. |
Lektor | prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí ústavu posklizňové technologie Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně |
Místo | přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa) |
Popis | Kurz volně navazuje na kurz Úvod do degustace vína pořádaný Národním vinařským centrem. Je určen zejména pro jeho absolventy a dále rozvíjí jejich znalosti o organoleptických parametrech vín, podmínkách a způsobech hodnocení. Případně je vhodný pro milovníky vín, kteří již mají zkušenost a základní znalosti v oblasti degustace vína. Praktická degustace je zaměřena na procvičení senzorických schopností účastníků, hodnocení kvality a charakteristických vlastností vín.
Harmonogram 08:30–13:30 kurz vedený lektorem 13:30–15:00 individuální přestávka na oběd 15:00–17:00 individuální návštěva Salonu vín ČR (vstupné v ceně kurzu) Program: Dopolední program (8:30–13:30) Část teoretická • Vzhledové, aromatické a chuťové charakteristiky vín – varianty a rovnováhy • Podmínky a způsoby senzorického hodnocení • Odrůda a vinařské umění – senzorická pestrost moravských a českých vín Část praktická • Opakovací test schopnosti rozlišovat vybrané chutě a vůně • Cvičení dlouhodobé senzorické paměti vín • Stanovení aromaprofilu a profilu mohutnosti vybraných typů vín • Praktická aplikace mezinárodního 100bodového hodnocení OIV • Identifikace vad ve víně Odpolední program (15:00-17:00) Návštěva degustační expozice Salonu vín ČR • individuální studium v Salonu vín - degustace v rozsahu programu A – Volná degustace (599,- Kč – v ceně kurzu), délka degustace 2 hod. • možnost ochutnání aktuální kolekce Salonu vín (mimo vín šumivých a speciálních výběrů) • vstup pouze v den konání kurzu na základě předložení certifikátu o jeho absolvování (Pozn.: V Salonu vín je od každého vína otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích. Více o Salonu vín.) Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr odborných senzorických posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN EN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum. Doporučená literatura: • e-learningový kurz www.sommelier-junior.cz, Národní vinařské centrum • Stávek J., Dvořák I.: Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno, 2020 Tato i další literatura k dispozici na e-shopu NVC. |
Cena základní vč. DPH | 1350 Kč |